maj 23 2007

Katastrofeomsorg?..

Skriblet af kl. 14:09 og kategoriseret som Reminiscens fra Gamle Mokken

Jeg undres i disse dage.

Der er en lille engelsk pige, der er forsvundet et sted i Portugal. Meget tyder på, at hun er kidnappet af pædofile – en helt igennem tragisk historie. Tragisk til benet. Sørgerlig og forfærdelig. Er helt sikker på, at alle, der hører historien, føler sympati med forældrene og forstår, at de må være i en helt igennem ubærlig situation ligenu.

Men altså… Nu er alverdens “almindelige” mennesker begyndt at sende penge til den berørte familie, ligesom man via tv og e-mailkæder mm. opfordres til at holde øje med pigebarnet og støtte efterforskningen. Jeg har indtil videre modtaget 3 sådanne e-mails med opfordring om at sende dem videre til alle, jeg kender.

Og det er så lige netop dér, kæden ryger af for mit vedkommende. Helt ærligt (og undskyld mig!), men jeg kan altså ikke forstå, hvordan almen medfølelse (og kortvarig interesse i sagen – hey, i morgen er der jo altså en ny katastrofe, vi skal forholde os til, let’s face it!) lige pludselig kan vokse sig så stor og indbefatte, at jeg seriøst skulle overveje, om et par af opsparingskillingerne skulle gå til netop den familie og netop den tragedie. Hvorfor i alverden skulle jeg dog det? Fordi medieopbuddet er så massivt eller hva? Oplys mig gerne!

Og hjemme i andedammen er der en spøgelsesbilist, der har slået fire andre mennesker ihjel. Og JA, igen er jeg da helt med på, at det er ganske forfærdeligt og gennemtrist for alle involverede. Ikke mindst selvfølgelig de to børn, som åbenbart er efterladte efter de påkørte. Jeg føler med dem. Jeg forstår, at de er ramt af en tragedie, der vil komme til at præge dem gennem hele livet. Men derfra og så til, at jeg skulle involvere mig personligt og vælge at indsætte penge på en konto oprettet til fordel for de to nu forældreløse?

Jeg synes, der er langt!

Jeg synes, der er tale om en umiddelbar distanceret katastrofeomsorg, som er decideret uklædelig.

Hvad er det, folk “køber” – tilladelse til at svælge videre i andres ulykke? Aflad i forblommet forklædning? Letter det den dårlige samvittighed over selv at have det godt?

Jeg forstår det simpelthen ikke og synes vist egentlig bare, at dét, der vel nok skulle være udtryk for næstekærlighed faktisk ender med at fremstå uægte og gennemhyklerisk.

Jeg håber, at lille engelske Madeleine bliver fundet i god behold- det gør jeg virkelig. Ligesom jeg håber, at de to drenge i Jylland har et godt og omsorgsfuldt netværk, der hjælper dem nu, hvor de har allermest brug for det. Jeg håber, de får velment og dybfølt omsorg. Omsorg, omsorg, omsorg… og en god bankrådgiver, der kan fortælle dem, hvad de skal bruge de penge til, der nu samles ind til dem… som et plaster på såret??

Ja, jeg undres!

7 indtil nu

7 kommentarer til “Katastrofeomsorg?..”

 1. Ireneon 23 maj 2007 at 15:58

  Den engelske presse er usmagelig!

  Hvad med alle de andre små uskyldige børn der bliver nappet rundt omkring i verden hver dag.

  Det er forfærdeligt at der er mennesker, der kan finde på at misbruge smukke, små englebørn, men det er ikke første gang i verdenshistorien, ej heller sidste!

  Shame on the tabloids!

 2. I ved nok hvem..on 23 maj 2007 at 19:09

  Du har ret. Den slags perversiteter er så feminiseringens konsekvens.

 3. Acqon 23 maj 2007 at 19:36

  Måske det er et udtryk for folks generelle afmagt, men enig, det er tåbeligt.

 4. Fru Greenon 23 maj 2007 at 20:31

  Har selv modtaget en mail om Madelaine og jeg undre mig også.

  Jeg tænkte ærlig talt: Hvad skal jeg med den?
  Men det er jo ikke lige det man får sagt til dem, der har sendt den til mig.

 5. Bettyon 23 maj 2007 at 23:11

  Sådan noget undrer jeg mig også over. Jeg har ikke fået mailen endnu (og vil helst heller ikke), men jeg har før fået lignende mails tilsendt om at give penge til eller give min underskrift på, at jeg også synes noget er uretfærdigt.

  Men altså. Man kan jo ikke fortænke folk i at prøve – sådan er det jo nu i dag, hvor det er så nemt at komme ud i det offentlige rum. Nu er det jo ikke “Maddy’s” forældre, der har sendt de mails, en man kan da ikke fortænke dem i at prøve at udnytte de muligheder de nu har til at få budskabet ud?

  Det er vist heller ikke det, du siger, men alene det om pengene …

  Jeg bliver også irriteret over “betlere” (omend jeg ikke tvivler på den umiddelbare velgørende mening i denne sammenhæng), men det er jo ikke værre end at jeg kan sige “Nej tak, desværre”.

 6. Anonymouson 24 maj 2007 at 13:47

  Uha, det er langt værre Mie. Men rart at se nogen protestere over dette medieliderlige cirkus, hvor journalister spiller rollerne som PRÆDIKANTER der oplyser, hvad folk skal og ikke skal. Det hele er pakket ind i føleretorik, der totalt savner perspektivering. Således for lidt siden Aftenshowet, der vel kan modtage prisen for det VÆRSTE LORT I VERDEN, en idiotisk journalist (bevares damen er sikkert sød i virkeligheden) havde kontakt til byen Føns, hvor de berørte drenge kommer fra. Hun spurgte: Hvad FØLER i?

  JESUS CHRIST !
  Hvor mange svarmuligheder er der lige på sådan en?

  Hvordan er i berørte af situationen ?

  HALLELUJA !

  Ja, vi er på vej i Tivoli, spasser !

  Jeg KORSER mig over mediernes korstog udi moral og slige størrelser, og det hele sker for øjnene af os, mens tusindevis at børn dør om ørene på os i en GLOBALISERET verden.

  Al medfølelse til de konkrete berørte familier. Og al SKAM i retning af de liderlige redaktionschefer der ikke magter at perspektivere verdens problemer i retning af noget, der måske kunne kaste bare en LILLE SMULE sund fornuft i retning af den menneskelige eksistens.

  Jeg BRÆKKER mig snart. En eller anden burde brænde DR-byen ned til grunden…alternativt lave en tvstadion bemandet med ALT andet end journalister.

  Grrr…

  L :-)

 7. kon 24 maj 2007 at 16:05

  Hvem der var en liderlig redaktionschef.. Skandalekræmmernes overhunde har gode muligheder for at få deres lyster styret.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply